Sa 70 novih darivanja krvi, osnažili smo humanitarnu nit u Zavidovićima

Datum objave: 22.02.2024

U organizaciji Crvenog križa Zavidovići, Druga akcija darivanja krvi u 2024. godini bila je izuzetno uspješna. Akcija je privukla 79 osoba koje su izrazile spremnost da daruju krv, od kojih je 70 u tome i uspjelo. Posebnu čast predstavlja činjenica da je 39 omladine po prvi put darovalo krv, a na tome možemo zahvaliti našim lokalnim školama  koje su se aktivno uključile i motivisale učenike završnih razreda da daruju krv. Podsjećamo, riječ je o akciji koju smo organizovali samo 15 dana nakon Prve na kojoj se odazvalo preko 100 osoba koje nisu stigle da daruju krv zbog nedostatka tehničkih uslova za to.

Finansijska podrška Gradske uprave Zavidovići igrala je ključnu ulogu omogućavajući  nam da pružimo potrebne resurse za sigurno i uspješno sprovođenje događaja. Također, uloga organizacije Humanity First International bila je značajna, budući da su se ponudili da dodatno počaste sve prisutne na akciji hranom i pićem.

Osoblje transfuziologije KBZ pokazalo je profesionalnost i predanost u pružanju neophodne podrške tokom cijelog procesa darivanja krvi, kao i zaposlenici Kulturno-sportskog centra Zavidovići koji su nam cijelim putem bili na raspolaganju te im se ovom prilikom na tome zahvaljujemo. Ova akcija svjedoči o visokom nivou svijesti građana Zavidovića, odnosno o empatiji prema onima kojima donirana krvi znači nadu za život.

Čestitamo svim davaocima na iskazanoj humanosti, a naročito novim za koje se nadamo da će im darivanje postati tradicija, odnosno, redovan događaj u njihovim kalendarima aktivnosti svake naredne godine.