Prevencija je ključ! Crveni križ Zavidovići obilježio Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Datum objave: 30.11.2023

U okviru obilježavanja Svjetskog dana dijabetičara, Crveni križ Zavidovići je u saradnji s Udruženjem dijabetičara “Sećer-Z” i Domom zdravlja Zavidovići organizovao niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o ovom ozbiljnom oboljenju. Manifestacija je održana u samom centru grada i uspjeli smo okupiti  preko 100 građana koji su željeli saznati više o dijabetesu i kako ga efikasno kontrolisati.

Volonteri Crvenog križa Zavidovići su zajedno s medicinskim osobljem Doma zdravlja pružali podršku građanima prilikom mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska. Ova inicijativa imala je za cilj potaknuti ljude na redovno praćenje svojih zdravstvenih parametara, kako bi pravovremeno prepoznali i kontrolisali rizike povezane s dijabetesom.

Uz mjerenje, volonteri su aktivno dijelili korisne savjete o pravilnoj ishrani i tjelesnoj aktivnosti, ključnim faktorima u održavanju zdravog načina života i prevenciji dijabetesa. Prolaznici su imali priliku postavljati pitanja o zdravlju te su dobijali personalizirane preporuke kako poboljšati svoje životne navike.

Svake godine bilježimo sve veći broj osoba oboljelih od dijabetesa, stoga je od ključne važnosti educirati javnost o prevenciji i pravilnom upravljanju ovim stanjem. Zajedno s udruženjem ‘Sećer-Z’ i Domom zdravlja Zavidovići, trudimo se pružiti podršku našim sugrađanima kako bi živjeli sretnije i zdravije.

Ova zajednička inicijativa jasno pokazuje angažman Crvenog križa Zavidovići u promicanju zdravlja i socijalne odgovornosti te potiče građane na proaktivnu brigu o svom zdravlju.