EDUKACIJA KAO SPAS ZA MLAĐE GENERACIJE :Održano takmičenje “Misli mine”

Datum objave: 30.11.2023

Danas je održano takmičenje “Misli Mine” koje je organizovao Crveni križ Zavidovići u suradnji s lokalnim školama i uz podršku Gradske uprave Zavidovići. Ovo takmičenje ima iznimnu važnost u obrazovanju i podizanju svijesti mladih o opasnostima od mina i sigurnom ponašanju u područjima gdje su mine i dalje prisutne.

Učenici sedmih razreda iz pet osnovnih škola iz Zavidovića i to Osnovne škole Hajderovići, Prve osnovne škole Zavidovići, Druge osnovne škole Zavidovići, Osnovne škole Vozuća i Osnovne škole Kovači, pridružili su se ovom takmičenju. Njihova želja za učenjem i ozbiljnost prema temi bili su nevjerojatno inspirirajući.

Odlukom članova žirija u sastavu Adnan Mešić, Remzo Šogolj i Radmila Popović proglašeni su pobjedici kako slijedi:
Osnovna škola Hajderovići osvojila je prvo mjesto,
Prva osnovna škola Zavidovići osvojila je drugo, dok je
Druga osnovna škola Zavidovići osvojila treće mjesto
Osnovna škola Vozuća i Osnovna škola Kovači  podijelile su četvrto mjesto.

Svakoj školi je uručena zahvalnica za učešće, a prva tri mjesta nagrađena su zasluženim diplomama za trud i znanje. Također, učenici koji su usvojili prva tri mjesta, dobili su ponaosob poklone  za pokazano znanje, dok su ostali dobili utješne nagrade za učešće.

Važnost ovakvih događaja ne može se dovoljno istaknuti. Edukacija o opasnostima od mina i sigurnom ponašanju u miniranim područjima ključna je za očuvanje života i sigurnosti naših građana. Unatoč napretku u razminiranju, mine su i dalje prisutne u mnogim dijelovima  našeg grada i naše zemlje.

Stoga, takmičenja poput “Misli Mine” igraju ključnu ulogu u širenju svijesti i obrazovanju mladih o ovoj ozbiljnoj temi. Ohrabrujemo zajednicu da podrži ovakve inicijative i sudjeluje u edukaciji o opasnostima od mina. Kroz saradnju i obrazovanje možemo zajedno raditi na stvaranju sigurnijeg okoliša za buduće generacije.

Gradonačelnik Gradske uprave Zavidovići Hašim Mujanović, osobno je uručio priznanja pobjednicima i pohvalio njihov doprinos sigurnosti u zajednici. Osnovna škola Hajderovići bit će ponosni predstavnik Zavidovića  na Kantonalnom takmičenju gdje će se natjecati na višoj razini.

Ponovno ističemo važnost opreza u miniranim područjima. Opasnosti od mina i dalje postoje u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine. Edukacija i svijest o ovim opasnostima ključne su za očuvanje života i sigurnosti naše zajednice.

Hvala svim sudionicima  ovog takmičenja na njihovom predanom radu i doprinosu sigurnosti u našem gradu.