Iskorijenimo HPV: Zajedno protiv raka grlića maternice

Datum objave: 30.11.2023

Jeste li znali da je HPV (Humani Papiloma Virus) odgovoran za čak 90% slučajeva karcinoma grlića maternice kod žena?

Jeste li znali da će 4 od 5 spolno aktivnih osoba u svom životu dobiti ovaj zloćudni virus? U toku prethodne sedmice naša su dva volontera, Kenan Fehrić i Tarik Muhić učestvovali na kampu “Čuvari Humanosti” koji se, pod organizacijom Crvebog križa Federacije Bosne i Hercrgovine održao na turističkom rezortu “Bijele vode” u Goraždu. Na ovom kampu naši su volonteri, uz desetine drugih volontera širom Federacije, imali priliku obrazovati se i proširiti svoje znanje o aktuelnom problemu HPV-a (Humani Papiloma Virus). Predavači, uključujući doktorice sa  Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, kroz interaktivne i zanimljive radionice i predavanja približili su učesnicima pojmove HPV-a, njegove prevencije i vakcinacije.

Također, održane su i edukacije o medijskoj pismenosti u kriznim situacijama, tzv. “INFODEMIJI” i medijskoj pismenosti koja će našim volonterima pomoći da filtriraju i razaznaju lažne informacije koje se šire kroz medije, a tiču se pojmova javnog zdravlja. Uz to je održana i tradicionalna diseminacija o pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na kojoj su svi učesnici imali priliku utvrditi svoje znanje o historiji naše organizacije, od njenog začeća do danas.

HPV je virus koji se može prenijeti spolnim putem, ali i kožnim putem (koža od kožu sa zaraženom osobom), te s majke na dijete prilikom porođaja. Veoma je opasan i može uzrokovati niz poteškoća poput genitalnih bradavica (kondiloma), raka grlića maternice, steriliteta (neplodnosti)…

Tokom narednog perioda, na prostoru Zeničko-dobojskog kantona, otpočeti će vakcinacija protiv HPV-a. Ista je namijenjena djevojčicama dobne uzrasti od 9 do 14 godina kako bi se na vrijeme zaštitile od izrazito opasnog i zloćudnog karcinoma grlića maternice. Važno nam je napomenuti da je ova vakcina u upotrebi već 17 godina, od 2006. godine kada je zvanično i licencirana, a čemu su prethodile desetine godina istraživačkog rada i kliničkih ispitivanja.

Zbog toga mi, kao Crveni križ, stojimo uz naše sugrađane i sugrađanke u odluci da se vakcinišu i u naporu da iskorijenimo rak grlića maternice.

Kao takvi, stojimo Vam na raspolaganju za bilo kakve eventualne upite ili informacije o HPV-u i vakcinaciji koje možete dobiti od nas ili stručnih službi na koje ćemo Vas rado uputiti.

Zaštitimo sebe i svoju djecu, jer #VakcineDjeluju !