“Slatkiš za dječiji osmijeh”- Ovako smo obilježili Međunarodni dan djeteta

Datum objave: 30.11.2023

Danas, 01. juna, obilježili smo Međunarodni dan djeteta. Dan na koji nam je želja osvijestiti ulogu djece i njihovu vrijednost za budućnost društva. Na ovaj dan neophodno je naglasiti važnost ostvarivanja dječjih prava .

Svaka generacija, prilika je za stvaranje temelja za novi, bolji svijet. Prilika koju ne smijemo propustiti. Prilika da stvorimo svijet dostojan djeteta. A povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta i buđenje  svijesti o pravima djece, članovi Crvenog križa Zavidovići prošetali su gradom, postavili štandove sa slatkišima te  izmamili dječijie osmjehe.

Svakako na ovaj dan nismo zaboravili ni djecu sa poteškoćama u razvoju koja su i dalje na marginama društva. Volonteri su kupili slatkiše, napravili slikovnice i posjetili Udruženje roditelja djece sa poteškoćama u razvoju “Mala sirena”. Poznato je da ovo udruženje već dugi niz godina propagira inkluziju, i ovo je način da im pokažemo da cijenimo njihovo postojanje.  Poruka koju smo željeli da pošaljemo društvu ovakvom posjetom jeste da trebamo mijenjati svijest o djeci sa poteškoćama u razvoju, da im trebamo pružiti priliku da budu dijelom nas, a ne pored nas, da ih maksimalno uključujemo i da svi zajedno doprinosimo građenju društva jednakih mogućnosti.

Draga djeco, sretan vam Međunarodni dan  djeteta.
Čovječanstvo duguje djetetu sve najbolje što mu može pružiti!