Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježen edukacijom u Srednjoj tehničkoj školi Zavidovići

Datum objave: 30.11.2023

Robert Koch, njemački ljekar i mikrobiolog, 24. marta 1882. godine otkriva svijetu još nepoznatu bakteriju koju kasnije klasifikuje kao uzročnika tuberkuloze. U njegovu čast, 24. mart tradicionalno se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze, a organizacije diljem svijeta, pa tako i naša, trude se da na globalnoj razini podignu svijest o ovoj nimalo bezazlenoj bolesti te na taj način preveniraju i zaustave razvoj iste.

Imajući na umu da “na mladima svijet ostaje”, naša lokalna organizacija odlučila je da primarni fokus usmjeri upravo prema ovoj skupini društva. Naši volonteri neumorno su radili na planiranju današnjih akcija, a njihova implementacija pokazala se još boljom.
Nizom predavanja u Srednjoj tehničkoj školi, kojim smo obuhvatili pojmove historijata, nastanka, simptoma, ranjivih grupa, prevencije, liječenja, ali i mnoge druge usko vezane teme, nastojali smo da učenicima i mladim ljudima pokažemo kakve i koje opasnosti leže u rizičnim ponašanjima koji dovode do nastanka tuberkuloze.

Ova aktivnost pokazala se kao odličan izbor, obzirom da su se učenici maksimalno uključili i učestvovali u interaktivnom toku predavanja. Aktivnim uključenjem osigurali smo da publika predavanja nastavi diskusiju i nakon završetka, te da stečena znanja prenesu dalje na svoje porodice, kolege i vršnjake. U te svrhe, podijelili smo im i brošure kroz koje se bolje mogu upoznati sa pomenutim oboljenjem.

Akcije poput ovih krucijalne su u osiguravanju dovoljne osviještenosti o relevantnim temama i problemima globalnog, ali i lokalnog nivoa. Ovime smo još jednom pokazali da stojimo rame uz rame sa našim sugrađanima i sugrađankama u konstantnoj borbi za sveopće zdravlje svakog pojedinca.